Mensen ontmoeten?

Hieronder vind je een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Aan activiteiten meedoen

Je kan je aanmelden voor een activiteit in `Ons Trefpunt`. Voor data kan je kijken in de buurtagenda van Schuinesloot. 

Een andere mogelijkheid is lid worden van een vereniging, bijvoorbeeld sportvereniging VAW. Sporten is ook een optie, bijvoorbeeld een teamsport of een sport die je met z’n tweeën beoefent.  Meer informatie vind je bij beweging en sport.

Zelf actief worden

Natuurlijk kunt je zelf ook actief worden in de buurt. Denk aan vrijwilligerswerk. Noaberschap `Samen Sterk` kan je hierin op weg helpen, zij koppelen vraag en aanbod in het vrijwilligersleven in Schuinesloot/de Belte.

Als vrijwilliger aan de slag

Wilt u zelf ook uw steentje bijdragen? Dan kunt u misschien iets doen voor de buurtvereniging, de speeltuinvereniging, de buurttuin, de sportclub, de vrouwenorganisatie of voor het ouderencentrum.

Als vrijwilliger kunt u nuttig werk doen en u krijgt ongetwijfeld veel nieuwe contacten.

Via via mensen ontmoeten

Via andere mensen kunt u aan nieuwe contacten komen. Bent u op een verjaardag van uw buren? Probeer dan bijvoorbeeld een praatje aan te knopen met die mevrouw die u weleens door de buurt ziet fietsen.

Als u het moeilijk vindt om zelfstandig op mensen af te stappen, kunt u anderen inschakelen om het u gemakkelijker te maken. De mensen die u al kent, willen u misschien introduceren. Zo hoeft u niet in uw eentje de eerste stap tot het leggen van contacten te zetten.

Iemand meevragen

Misschien kent u iemand die ook veel alleen is. U zou kunnen voorstellen samen iets te ondernemen. Als dat ook nog leidt tot nieuwe ontmoetingen, slaat u meteen twee vliegen in een klap.

Contacten in de buurt

Heeft u nog niet zo'n hechte band met uw naaste omgeving, dan kunt u proberen dat contact wat te verbeteren. Vraag de buren eens op de thee en vraag ze bijvoorbeeld naar hun werk, hun kinderen, hun hobby's. Zo leert u elkaar beter kennen en dat verstevigt uw band.

Sociale netwerken op internet

Als dat iets voor u is, dan kunt u via internet vaak ook interessante contacten leggen. Bijvoorbeeld via forums of sociale netwerksites.

Huisbezoek 

Er zijn organisaties die huisbezoeken organiseren door vrijwilligers. U kunt zich aanmelden voor zo'n huisbezoek. 

Lotgenoten/gelijkgestemden

Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde meemaken als u. Bijvoorbeeld omdat ze ook een ziekte of beperking hebben. U kunt veel aan een lotgenoot hebben, omdat zo iemand uw situatie beter begrijpt.

Gelijkgestemden zijn mensen die gelijke interesses delen. Door elkaar te ontmoeten ontstaat er een (h)erkenning en kan u ervaringen of meningen delen die u niet snel met een ander deelt. Het kan fijn zijn om met gelijkgestemden af te spreken, omdat u zich dan begrepen voelt. 

Bedenk een doel

Weet u niet waar u moet beginnen? Begin dan met voor uzelf een doel te stellen, dan kunt u daarna kijken hoe u dit gaat bereiken. Bijvoorbeeld:

  • Ik wil iemand ontmoeten om mee te wandelen.
  • Ik wil graag 1 of 2 keer in de week samen sporten.
  • Ik wil af en toe weleens gezellig met iemand winkelen, koffiedrinken of naar de bioscoop.

Zo maakt u voor uzelf helder waar uw eigen behoefte aan contact precies ligt en welke stappen u kunt zetten.

Spanning overwinnen

Veel mensen vinden het spannend om voor het eerst ergens heen te gaan. Heeft u dat ook? Bedenk dan dat dat gevoel heel normaal is. En zorg er in elk geval voor dat deze spanning niet de reden is dat u een uitnodiging niet aanneemt of ‘toch maar niet’ ergens heengaat. Vaak wordt het na de eerste keer leuker en makkelijker om te gaan.

 

Voor de jeugd

In sommige buurten wordt veel georganiseerd voor kinderen en jongeren. 

Misschien wordt er bij u in de buurt niet veel georganiseerd voor kinderen en jongeren en kunt u zelf met een initiatief komen..

 

BuurtWensen

Als u zelf (of met een groep) een idee heeft, kunt u daar ook mee aan de slag. U kunt bij `Samen Sterk` hulp vragen om met het idee aan de slag te gaan.