Al die boeren protesten... Hoe zit het nou eigenlijk?
Er speelt veel bij de boeren, het thema stikstof beleid is vaak in het nieuws en op de sociale media te zien. Hoogtijd om eens met een boer uit Schuinesloot in gesprek te gaan over wat de boeren momenteel bezig houdt..
Wanneer ik bij fam. Remerink (Kosseweg) wil aanbellen, word ik al opgemerkt en met een vriendelijk gebaar werd er gezwaaid om via de achterdeur binnen te komen. Er werd een flinke kop thee gezet, en ben nieuwsgierig naar wat er speelt binnen het boeren leven...
Berny, kan je me eerst wat vertellen over jullie de boerderij en jullie zelf?
"We hebben een bedrijf met 120 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Ik en mijn vrouw runnen het bedrijf met mijn ouders, (allebei 70 jaar en nog dagelijks actief in het bedrijf). Samen hebben we 2 kinderen."
Wat is nou zo mooi aan het boeren leven?
"Het mooie is dat je voedsel maakt voor heel veel mensen van een heel hoge kwaliteit. Het werken met de jaargetijden... het oogsten van de gewassen om te zorgen voor het eten van je koeien... de hele kringloop hierin eigenlijk."
Standaard werk heeft vaak een begin en eindtijd. Bij jullie is dat heel anders, hoeveel tijd besteden jullie aan het werk?
"Hoeveel tijd gaat erin zitten is eigenlijk niet te omschrijven, boer ben je gewoon. Het is geen werk, het is je leven... dus het betekend dat je altijd aan het werk bent."
Nou hoorde ik dat je vorige week aan tafel zat bij Beau bij RTL 4, vertel... Hoe kom je daar nou terecht?
"Ik was op 1 oktober 2019 naar Den haag om daar te protesteren, samen met mijn vrouw. Zij werd door een redactielid van Pauw gevraagd om te praten in de studio, maar zij vond zichzelf daar niet zo geschikt voor. Ze dacht eigenlijk direct aan mij. Het redactielid en ik hebben nog wel regelmatig contact als er iets over de boeren in het nieuws komt. En nu benaderde Beau mij met de vraag om te komen, waarschijnlijk via dat redactielid. En zo zijn wij dus opnieuw naar de Amsterdam gegaan maar nu voor RTL4."
Vrijdag 10 juni zat Berny Remerink aan tafel bij Beau op RTL 4.
Wat betekend dit voor de boeren hier in de omgeving?
"Dat is moeilijk te omschrijven. Het is heel sterk afhankelijk van waar jou bedrijf is gepositioneerd. Meer info kun je vinden op www.boerenbunder.nl . Daar staat een kaart van Nederland met helemaal per gebied uitgewerkt hoeveel er gereduceerd (verminderd) moet worden. Met ons bedrijf zitten we in een gunstig stuk van Nederland. De aangewezen natuurgebieden liggen nog best een eindje bij ons vandaan. Maar... de impact op de gehele sector is natuurlijk zo enorm dat het voor ons natuurlijk ook wel enorme gevolgen gaat hebben. Eigenlijk voor het gehele platteland. Hoe leefbaar blijft het nog als er straks niets meer kan en mag?"
En hier in het dorp? Merken we er eigenlijk maar weinig van toch? Ik bedoel, iedereen leeft gewoon zijn leven gaat naar z`n werk, doet de boodschappen en er is niks aan de hand. Ik krijg niet het gevoel dat dit leeft onder de mensen.
Op het moment dat we iets zien via de sociale media over de boeren denk je er even aan, maar 10 sec later komt er een grappig filmpje voorbij over een poes die schrikt van een komkommer... en de aandacht voor de boeren zijn alweer op de achtergrond.
Hoe belangrijk is het voor ons als `niet boer` om op de hoogte te zijn? Een beetje harteloos klinkt dit, maar elke gevolgen heeft het voor ons? Wat merken wij ervan?
"Dat gaat ieder ander ook voelen in de portemonnee, maar ook met lege schappen in de supermarkt.
Het voedsel kan meer uit het buitenland komen, daar zijn de kwaliteitseisen een stuk minder hoog als in Nederland. Prijzen zullen meer omhoog gaan en er komt meer onzekerheid over het aanbod dat vanuit de boeren komt. We zijn met onze producten natuurlijk sterk afhankelijk van factoren als het weer, en over het aanleveren van grondstoffen uit andere sectoren zoals de landbouw. Dat komt allemaal onder druk te staan. Met als gevolg de lege schappen."
Veel van het zuivel en vleesvee wordt in Nederland geproduceerd, en gaat naar het buitenland. Waarom gebeurt dit in Nederland?
"Nederland heeft als voordeel dat het klimaat optimaal is voor de gewassen. Hierdoor is op een natuurlijke manier Nederland heel geschikt voor boeren. Er veel minder belasting van het milieu nodig om tot een eindproduct te komen."
Veel van de producten gaan naar het buitenland, maar als ik het zo zie blijven wij met de shit (stront) zitten. Is dat dan het probleem?
"Dat ligt eraan, wat we op het land mogen gebruiken. De mest gebruiken we op het land waardoor het gras groeit, hiervan kunnen de koeien weer eten. Zo wordt het een proces die circuleert."
Kunnen we weer terug naar 50 jaar geleden? Toen waren er veel kleine boeren met minder vee en werd het lokaal gekocht en hield de boer er per stuk meer aan over.
"Ik begrijp wat je zegt, maar het is nu een heel andere tijd. Voor de stikstof maakt het ook niet uit. Vroeger had een boer wel minder vee, daarin tegen waren er veel meer boeren en liepen er vroeger meer koeien dan nu, dus dat is een verdraaid beeld. Vanmiddag had ik nog een vergadering over hoe we de mensen met hongersnood in arme landen kunnen voorzien van melk. In deze tijd gaat voedsel net als handel de hele wereld over, dus het is niet te vergelijken met vroeger.
Wat wel verandert is is het aantal mensen in Nederland, dat aantal is flink opgelopen, die consumeren met de daarbij horende vervuiling. Mensen, fabrieken, auto`s etc. belasten de natuur. In de kringloop van het leven zie je dat die belasting voor de natuur groot is en daarin maar weinig tot niets weer inbrengt. Wel de lusten maar niet de lasten."
Intussen is het 23.00 uur in de avond, laat en tijd om naar huis te gaan.
Berny staat op en gaat nog even de stal door, voordat hij naar bed gaat. Voor hem is dat heel normaal...
Het is toch een een heel ander leven het boeren. En ik voel me gewoon een beetje een lui mens als ik denk hoe eenvoudig ons leven eigenlijk is. We hebben thuis ons groentetuintje en ben al blij als ik die een beetje in fatsoen kan houden. De boeren in Nederland zijn de mensen die ervoor zorgen dat wij eten op ons bord krijgen. Dat is een eerste levens behoefte.
Boeren hebben echt hart voor de dieren, en de gewassen. Veel bedrijven gaan al generaties lang mee in de families mee. Zoals Berny mooi omschreef...
"Boeren is geen werk, het is je leven."
Persoonlijk denk ik dat veel mensen, waaronder ook ikzelf... onderschatten hoeveel impact het heeft als de boeren sector veel te lijden krijgt. Impact niet alleen voor de boeren, maar ook voor de samenleving..
Nou Schuineslooters en Beltenaren, hoe zit het met jullie? Steunen jullie de boeren ook mee?
Thuis aangekomen denk ik er nog eens na... en ik besef, dat ik ik net zo goed medeplichtig ben aan het stikstof gebeuren... De boeren hier zorgen voor voedsel van hoge kwaliteit. Daarmee voorzien ze ons van eten. Toch wordt die sector keihard aangepakt, met zoveel regels. Dat volgens mij het kabinet door de bomen het bos niet meer kán zien... En wij leven ons leventje maar...
We leven in een consumptie maatschappij. Veel van ons denken alleen aan onszelf aan onze eigen portemonnee, luxe en gemakzucht. Het is ook zo verleidelijk... Waarom zullen we ons druk maken? Zolang we ons eten op ons bord krijgen is het prima toch?
Maar misschien... als we het boeren verstand in ons wat beter gaan gebruiken, de verleidingen wat meer laten staan. Dat we kunnen kiezen voor een samenleving waarin we elkaar helpen en steunen...
Geen -ik- maar een WIJ maatschappij!
Kiezen voor kwaliteit, is een kleine stap waar ik zelf mee kan beginnen om het stikstof te verminderen. En dat scheelt onszelf ook uiteindelijk in de portemonnee ;)
- De beste kwaliteit voedsel komt uit Nederland (koop lokaal)
- Minder consumeren in spullen (bij de kringloop vind je spullen van kwaliteit)
- Delen... wat je niet meer nodig hebt, kan een ander misschien nog gebruiken
- Goedkoop is duurkoop... de prut van de action laten staan
- Vaker fietsen
En even langs de kantlijn... zorg voor voldoende ontspanning in mijn leven...
Hierdoor voel ik me minder gehaast, ervaar ik minder stress waardoor ik ook bewustere keuzes kan maken... simpelweg, omdat ik dan tijd heb om stil te staan bij wat ik doe....
Heb jij een idee hoe wij de boeren (in de omgeving) zouden kunnen ondersteunen?
Neem dan gewoon even contact op, wie weet kunnen ook wij samen bijdragen om wat we wat moois neerzetten.
Samen Sterk!