Nu het weer warmer wordt, zijn er veel kinderen op het schoolplein na schooltijd. Dat mag en het is ook mooi dat dit kan.
Helaas zijn er ook kinderen/pubers die het plein gebruiken om dingen te vernielen. Er worden buren lastig gevallen doordat er rotzooi in de tuinen wordt gegooid en ook lopen ze op de daken van de gebouwen.
De politie is intussen ingeschakeld en we hopen dat we zo het vandalisme kunnen verminderen.
We willen daarbij ook ouders vragen om hun kinderen mede te delen, dat het plein bedoeld is om ongestoord lekker te kunnen spelen en hangen, zonder vernielingen aan te brengen.
We hopen dat het delen van dit bericht ook helpt om samen ervoor te zorgen dat dit de overlast helpt te verminderen.
"Denk jij als kind of jongere dat jij een oplossing hebt om vandalisme tegen te gaan?
Neem dan contact op met Samen Sterk. We kunnen samen kijken of we met jouw oplossing aan de slag kunnen!"
Er zijn tal van redenen om dingen te slopen. Hieronder staan een paar voorbeelden uit een spreekbeurt.
1. Wat is vandalisme
Het woord vandalisme komt van de “Vandalen”. Dat was een volk dat leefde in de Romeinse tijd. Het trok plunderend door Europa in de richting van Noord-Afrika. Vandalisme is dingen opzettelijk vernielen.
2. Waarom wordt vandalisme gepleegd
2.1 Er zijn verschillende redenen om vandalisme te plegen. Sommige jongeren zien vandalisme als een spelletje .Op dezelfde manier waarop ze tegen een colablikje trappen, gaan ze voetballen met een rugzak en trappen ze vrolijk tegen een lantaarnpaal of tegen een auto.
2.2 Vandalisme gebeurt ook vaak uit verveling ,omdat ze niets beter kunnen verzinnen om te doen. En vandalisme plegen is heel spannend , omdat je iets doet dat niet mag en je kunt gepakt worden.
2.3Vandalisme wordt ook vaak gepleegd om stoer te doen en bij de groep te horen. Bijvoorbeeld een groep jongens zegt tegen een jongen : ” Jij durft die ruit toch niet in te gooien”. Maar de jongen wil er graag bij horen dus hij doet stoer en gooit die ruit in.
2.4 Vaak plegen mensen vandalisme om hun woede af te reageren . Bijvoorbeeld als Ajax heeft verloren zijn de supporters kwaad en maken dan alles kapot in de stad en in de trein.
2.5 Vandalisme gebeurt ook wel uit onvrede . Bijvoorbeeld : iemand wordt door de meester de klas uit gestuurd en gaat dan dingen op de deuren krassen.
2.6 Vandalisme gebeurt ook omdat sommige ouders hun kinderen te weinig aandacht geven en het ze weinig kan schelen wat hun kinderen doen. Ze geven geen straf als ze dingen kapot maken. Ook geven sommige ouders een slecht voorbeeld door zelf altijd te vechten en dingen kapot te maken. Maar dat wil niet zeggen dat alle ouders van vandalen slechte opvoeders zijn.
2.7 Vandalisme wordt soms ook opgeroepen door de omgeving .als alles om je heen – bijvoorbeeld in een oude wijk – toch al kapot is, wat maakt het dan nog uit. Als een muur helemaal beklad is, dan maken een paar woordjes meer of minder toch niet meer uit.
3. Soorten vandalisme
3.1 Een populaire vorm van vandalisme is graffiti . Graffiti is schrijven en tekenen op muren ,toiletten, bussen, metro’s , trams, winkels, bankjes enzovoort. Vaak zijn de dingen die op de muur worden geschreven gewoon onzin, zoals bijvoorbeeld “I was here”. Maar soms schrijven mensen iets op de muur omdat ze het niet eens zijn met de regering of iets anders in de maatschappij. Bijvoorbeeld: “Ik heb scheid aan het mestbeleid”. Graffiti wordt ook wel als kunst gezien, want er zijn erg mooie tekeningen bij. Soms krijgen Graffiti-spuiters ook een opdracht om iets te maken.
3.2 Voetbalvandalisme is een andere vorm van vandalisme. Na de wedstrijd gaan sommige voetbalsupporters zich afreageren op dingen die ze onderweg tegenkomen , zoals auto’s, prullenbakken , treinen of bussen. Bijvoorbeeld als de club van de voetbalsupporters verloren heeft , mollen ze de trein waarmee ze naar huis gaan. Of ze beginnen relletjes tegen de supporters van de andere partij. Andere vormen van vandalisme hebben we al besproken.
4. Wie plegen er vandalisme
Vandalisme wordt heel vaak gepleegd door jongeren. Maar vandalisme wordt ook wel gepleegd door voetbalsupporters. Soms wordt graffiti wel gedaan door mensen die niet eens zijn met wat er in de maatschappij gebeurt en dat kenbaar willen maken.
5. Wie zijn de slachtoffers van vandalisme
5.1 Van de meeste vormen van vandalisme zijn we allemaal het slachtoffer. Als er dingen van de gemeente vernield worden of beklad worden ( bij voorbeeld lantaarnpalen , standbeelden muren van tunnels en openbare gebouwen) moet de gemeente meer belasting vragen van de burgers om de schade te herstellen. Als er treinen, bussen, telefooncellen , winkelruiten enzovoort vernield worden maken de eigenaars hun producten duurder om de schade te kunnen herstellen. Daar hebben we allemaal last van want iedereen moet dan meer betalen voor die producten.
5.2 Van sommige vormen van vandalisme is maar één persoon het slachtoffer hij of zij moet dan zelf voor de kosten opdraaien.( Als de daders niet gepakt worden.) Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemands auto bekrast is en hij is daar niet voor verzekerd is.
6. Wat kun je tegen vandalisme doen
- Je moet goed opletten met wat voor vrienden je omgaat . Zijn het wel echte vrienden?
- Winkeliers zetten tegenwoordig hun winkelkarretjes vast; ze kunnen na het inwerpen van een gulden losgemaakt worden.
- In de winkelcentra zie je steeds meer nachthekken voor de etalages
- Op scholen en jongerencentra kan vandalisme besproken worden.
- Sociale controle. Dat wil zeggen dat iedereen in zijn eigen omgeving de boel een beetje in de gaten houdt en er iets van zegt als hij iemand iets ziet vernielen of de politie belt.
- Leuke dingen organiseren voor jongeren in buurthuizen, zodat ze zich niet lopen te vervelen op straat.
- Speciale plekken maken waar jongeren graffiti op mogen zetten.
- De PTT heeft een tijd geleden stickers op de telefooncellen geplakt waar op stond “Soms hangt het leven aan een zijden draadje. Maak het niet stuk”. Dat zet je aan het denken over wat de gevolgen kunnen zijn van een kapotte telefoon.( Vandalen denken vaak niet na over wat de gevolgen van hun daden zijn.)