Laatste dienst in kapel Schuinesloot

Het is woensdagmiddag, de zon schijnt volop en dus een mooi weertje om even op de fiets te stappen. Ik ben onderweg naar Janneke om te praten over 'De Kapel` (de kerk) in Schuinesloot. Aankomend weekend zijn de deuren voor het laatst geopend.  Dit is een speciaal moment voor veel mensen uit het dorp.

Terwijl ik door Schuinesloot fiets, kom ik Arend Bakker (mijn buurman) tegen. Ik besef me dat ik hem regelmatig rond de Kapel bezig zie met het onderhoud. Dat zal -neem ik aan- ook wegvallen...

In gedachten fiets ik verder en er ploppen nog wat herinneringen op.

 

Ik bel aan bij Janneke en enthousiast doet ze de deur open.  We praten meteen weg over het onderwerp dat de Kapel gaat sluiten en dat dit toch wel een bijzonder moment gaat worden.

Janneke is een van de ouderlingen. Een ouderling bezoekt mensen bij bijzondere situatie zoals ziekte, geboorte en overlijden. Voor een kerkdienst gaat een ouderling met de kerkenraad in gebed om de zegen te vragen over de dienst en na de dienst sluit ze af door de dominee te bedanken.

Wanneer ik vraag naar het ontstaan van de Kapel in Schuinesloot van begin tot nu begint ze te vertellen...

"In 1916 is de hervormde kerk geopend. De grond waarop de kerk is gebouwd werd beschikbaar gesteld door Hillechien Moes.

In 2016 hebben we hiervoor het 100 jarig bestaan gevierd. Al met al heeft de kapel dus 106 jaar de deuren geopend." 

Door de jaren heen is er veel veranderd qua kerk bezoeken. De laatste jaren zien we over het algemeen dat het aantal mensen die kerken bezoeken afneemt. Is dat ook de reden dat de Kapel gaat sluiten?

"Dat klopt, dat is één van de redenen. Het aantal bezoekers van de kerk is de laatste decennia behoorlijk afgenomen. Dat is te merken in veel kerken. De samenwerking tussen de gereformeerde en hervormde kerken van Lutten, Slagharen en Schuinesloot is dan ook heel waardevol."

 

Hoe is deze samenwerking dan eigenlijk ontstaan?

"Het begon ongeveer 45 jaar geleden, toen is er een samenwerking ontstaan, tussen de gereformeerde en hervormde jeugdclubs (deze richten zich op het samenbrengen en de activiteiten voor de jeugd). De kerken werkten toen op zich nog niet samen, maar zagen wel de terugloop in het aantal bezoekers.

Ongeveer15-20 jaar geleden is er een enquete gehouden onder de leden van de gereformeerde en hervormde kerken, dit noemen wij gemeente leden. Hieruit bleek dat 90 % van de gemeente leden die de enquete hebben ingevuld een samenwerking tussen de kerken positief inzagen. Van hieruit is 'Samen op Weg' ontstaan. 'Samen op Weg'  organiseerde wisselende diensten waarbij bijvoorbeeld ook een gereformeerde dominee in een hervormde kerk ging preken. 

De samenwerking heeft jaren wat gesudderd...

Omdat de kerken ook onkosten hebben en het aantal gemeente leden terug loopt was er toch actie nodig."

De samenwerking kent dus al een hele geschiedenis.

Hoe is het zover gekomen dat de samenwerking nu ook echt doorgezet word qua verkoop van de kerken?

"2,5 jaar geleden hebben Wim Kemink en Harjan Winter besloten om samen met de kerkenraden door te pakken en stappen te zetten " vertelt Janneke verder.

"Dit was nodig om te kijken hoe verdere samenwerking bevorderd kon worden. De kosten lopen op en het aantal leden werd minder, dus het is niet moeilijk om te zien dat het dan geen stand houd.

Hiervoor zijn gemeenteavonden georganiseerd waarbij de leden van de kerk konden meedenken over de plannen. Ook voor de uiteindelijke plannen is via de gemeenteavonden goedkeuring gegeven door de leden van de kerk."

Links: Wim Kemink.  Rechts: Harjan Winter. Achtergrond: kerk  'De Lantaarn' te Lutten

Afbeelding van de stentor (klik op de foto om naar het volledige artikel te gaan)

"Op 22 juli 2021 is de fusie tussen hervormde en gereformeerde kerk officieel geworden. Het heet nu:

 

Emmaüs gemeente 

Protestantse gemeente

Lutten Slagharen Schuinesloot 

 

Qua aantal leden is het praktisch om een grotere kerk te kiezen, daarom is er voor gekozen om de kerk 'De Lantaarn' in Lutten aan te houden.

De Kapel in Schuinesloot en de gereformeerde kerk in Lutten worden verkocht. `De Lantaarn' en het bijbehorende gebouw 'de Rank' zijn toe aan een verbouwing om het toekomstbestendig te maken en er weer jaren tegenaan kan."

Wat mooi dat er zulke mooie toekomstplannen zijn ontstaan. 

Eerlijk gezegd kom ik zelf al jaren niet meer in de kerk. Niet omdat ik niet gelovig ben, maar mijn aandacht en interesse was meer bij andere dingen.

Maar... nu ik zelf ook langzaam aan steeds een beetje meer levenservaring krijg, gaat geloof toch wel een steeds belangrijkere rol spelen in mijn leven. Ondanks dat ik weet dat de kerk voor iedereen toegankelijk is, ervaar ik toch wel een drempel om heen te gaan. Een paar weken terug ben ik eens met een vriendin naar een kerk geweest, waar ik geen andere mensen kende. Dat vond ik wel prettig, de mensen kennen me daar niet en hebben dan geen mening of oordeel, omdat je al jaren niet meer bent geweest (maar dat kan ook gewoon mijn onzekerheid zijn...).

De keuze om niet heen meer naar de kerk te gaan gaat makkelijk, en de tijd is snel opgevuld (vrije tijd lijkt steeds schaarser te worden), maar de stap om toch weer naar de kerk te gaan of met andere mensen over God te praten... Het is niet meer het gesprek van alledag, wanneer je zomaar iemand uit het dorp spreekt... Misschien komt het omdat het geloof niet meer gevoed is al die jaren, maar eerlijk gezegd voelt het ook wat ongemakkelijk. 

 

Tijden veranderen, mensen willen niet alleen maar meer luisteren, maar ook met elkaar delen, discussiëren en praten over hoe je dingen toepast in je eigen leven. Is dit er ook qua geloof?

"'Ken je 'de Ontmoeting'? Deze lijkt me heel geschikt voor als je behoefte voelt om geloof  te delen met anderen." vult Janneke aan. "Dit is geen kerkdienst, maar biedt wel laagdrempelig de mogelijkheid om 1x per kwartaal (afwisselend in 'de Rank' in Lutten en in 'Ons Trefpunt' in Schuinesloot) met andere mensen te praten, discussiëren of een spelletje te spelen.

De dominee houdt een korte spreek van 6 minuten soms is er een koor of band die speelt of wordt er een lied gezongen. Dit gebeurt allemaal terwijl de kinderen knutselen in dezelfde ruimte, ze worden betrokken bij het geheel.

'De Ontmoeting'  is voor iedereen toegankelijk."

Mooi is dat, door het gesprek aan te gaan kom je steeds meer te weten wat een dorp te bieden heeft!

Naast `het uurtje in de week` dat de kerk bezocht werd, had de Kapel ook een belangrijke maatschappelijke functie. Er werd een bloemetje gebracht bij oudere mensen, een kaartje gestuurd of een bezoekje aan de zieken... Doordat mensen wekelijks ontmoetten ontstond er gesprek en verbinding, waardoor mensen naar mekaar omkeken en elkaar hielpen.

Dat is er natuurlijk nog steeds binnen de kerk, maar wanneer die groep steeds kleiner wordt, zie ik in de samenleving dat deze belangrijke functie langzaam aan minder wordt. Terwijl we tegelijk ook zien dat de behoefte aan meer verbinding in de samenleving steeds groter wordt. 

 

Om deze behoefte te vervullen zien we dat er in steeds meer dorpen een `noaberschap` wordt opgezet. Zoals wij nu ook doen binnen 'Samen Sterk'. Hoe kijk jij hier tegen aan?

"Ik vind het juist een heel mooi initiatief, we kunnen dit juist zien als aanvulling op elkaar."  zegt Janneke enthousiast.

Gelukkig maar we zijn dus geen concurrenten :) haha..

Maar goed, de laatste dienst in de Kapel in Schuinesloot is al heel dicht bij!

Hebben jullie hiervoor wat bijzonders in de planning?

"Jazeker! Zondag is de laatste dienst, ik verwacht dat dit een hele emotionele dienst gaat worden voor veel van onze leden.

Dominee Hoogeveen zal voorgaan in deze laatste dienst in de Kapel. Tijdens het Avondmaal dat ook deze dienst wordt gehouden vieren we de verbondenheid die blijvend is. Verder mogen we tijdens de dienst genieten van de optredens van 'Risja' en 'we4Him'. Deze laatste dienst gaan we ook op een hele mooie symbolische manier afsluiten. Na de tijd kunnen we wat drinken en praten en verbinden met elkaar om het af te sluiten.

 

Maar... er is nog meer! Omdat we ons kunnen voorstellen dat veel mensen nog even een kijkje willen nemen organiseren we zaterdag 12 maart nog een open middag."